Rádai Andrea: Úgyis nekem lesz igazam

Gyökössy Zsolt: A második teríték – Újszínház

masodik_teritek_ujszinhaz_gyorgy_zsolt-1

Az előadás lényegében a színház válasza a migráns-kérdésre, szeptember 22-én mutatták be, még pont időben az október 2-ai kvótanépszavazás előtt.

Králl Csaba: Horgász a pácban

Kálmán Eszter: A tó – Trafó

kalman_eszter_to_csanyi_krisztina-3

Kálmán Eszter a ma született bárány kíváncsiságával, mondhatni szűz szemmel csodálkozik rá a történetre. Az új szüzsé a habos-puccos magaslatokból – hercegi kastélyostól, varázslóstól – leszáll a földre, egy felfújható piciny gyerekmedencébe pecáját lógató, matróz pólós, fülig taknyos fiatalemberig és szárnyaló képzeletéig.

Komjáthy Zsuzsanna: Ugyanaz, de mégis más

TAO Dance Theater: 6 & 7

photo-of-7-by-duan-ni

A tanult befogadási stratégiáink itt egy csapásra csődöt mondanak, hiszen a 6 és 7 című koreográfiákban nincs narráció, nincs lineáris fejlődés, nincs karakter, nincs csúcspont, nincs kezdet és hozzá képest nincs vég sem. Nincs konklúzió, nincs üzenet.

Deczki Sarolta: A Berlini tértől a Lenin körútig

Dés Mihály: Pesti Barokk - Orlai Produkció (r. Göttinger Pál)

pesti_barokk_orlai_takacs_attila5

Röpködnek a nevek: Marx tér, Hitler tér, Lipót körút, Mussolini tér, November 7. tér, Lenin körút, Berlini tér – a neveken keresztül pedig azok a rezsimek villannak fel, melyek megpróbálták erőszakosan a saját képükre formálni a kort és a várost – igen mulandó sikerrel.

Kovács Natália: Szent élet

Ferdinand von Schirach: Terror – Katona József Színház (r. Dömötör András)

terror_ea_02_domolky_daniel_web_025

…az előadás olyan döntésre kényszeríti a nézőt, amely morálisnak is csak nagy pontatlansággal nevezhető.

Adorjáni Panna: Szűk értelembe vett Három nővér

Három nővér – Örkény István Színház (r. Bagossy László)

orkeny_harom_nover_gordon_eszter-3

Bagossy László rendezésében a felismerhetőség fontos jegy: minden, amit látunk, egyértelműen három nővéres, ezért könnyedén tájékozódom ebben a világban, nincsenek meglepetések, radikális átértelmezések, meghökkentő megoldások.

Puskás Panni: Aiszkhülosz és a menekültek

Aiszkhülosz: Oltalomkeresők - Karsai György beavatószínháza / Sanyi és Aranka Színház

20161002_130202-02

A kvótaellenes népszavazás gyászos napján Aiszkhülosz Oltalomkeresők című drámájával foglalkozni finom, de határozott politikai állásfoglalás.

Karuczka Zoltán: Nem mese az, gyermek!

III. ESZME Fesztivál - Stúdió K

ebcsont_es_nyulcipo_eszme-2

Hiszen Punchék, azaz Puncsék mi vagyunk. Vagy ha nem is mi, de a szomszédjaink, vagy a szomszédjaink szomszédjai feltétlenül. Őszintén szólva tanácstalan vagyok. És kérem szépen vissza a Hisztimese kellemetlen anyukáját inkább. Vagy ha lehet választani (és miért ne lehetne), a Manna Produkció és a Maszkaron Társulat közösen színre vitt meséjét, A Macskaherceg kilencedik életét;…

Huszár Sylvia: Botrányos előadás Szarajevóban

A zsűri a közönséget is díjazta

foto_velija-hasanbegovic_2

A botrány azzal kezdődött, hogy Bosznia és Hercegovina bíborosa arra hivatkozva tiltakozott az előadás ellen, és kérte annak betiltását Szarajevóban, hogy az istenkáromló, egyaránt sérti a keresztények és a muzulmánok érzéseit, vulgarizmusával kigúnyolja a hit lényegét, méltóságában alázza meg az emberi érzéseket és általában mindazt, ami szent.

Kovács Bálint: Miért szavaztam mégis a kritikusok díjára?

siraly_jaszai_szvatek_peter-3

A magyar színház válságban van. (…) Meggyőződésem, hitem szerint ugyanis az itt és most bennünket körülvevő világra és társadalmi folyamatokra való reagálás épp olyan fundamentális feladata kell, hogy legyen a színháznak, mint amilyen a jó esztétikai megvalósításra való törekvés és a művészi színvonal magasan tartása.

Megjelent az októberi szám!

Kapható az újságárusoknál

Októberi Színház lap. Már kapható (az Írók Boltjában és jobb színházakba is kivisszük, ahol szívesen fogadják). Benne: Kritikusdíj, minden szavazattal és indoklással. Színházportrék: Nemzeti, Centrál, Örkény, Nemzeti Balett, Gyerekszínházi kínálat Budapesten, Sardar Tagirovsky interjú, ankétok a határon túli színház magyarországi jelenlétéről és a független színházi fesztiválról. Kritikák, recenziók, a Gyulai Shakespeare fesztiválról. Vegyétek meg.  

A Színház.NET-en a júniusi duplaszám!

Június-július. Rengeteg olvasnivaló.

Június. Egész nyárra és az ősz eleji uborkaszezonra elegendő olvasnivaló. Rengeteg cikk a Fókusz-rovatokban, interjúk, kritikák, világszínház. 136 oldal – több, mint 40 cikk a NET.en! A cikkekért kattints ide. A színház mint közfeladat: mi fán terem, közfeladatok a magyar színházakban és tánctagozatokban, beszélgetés Szalay-Bobrovniczky Alexandrával és Zubek Adriennel Interjú Gáspár Sándorral és Szakács Lászlóval…