Karsai György: „Gertrúd, takarodj!”

Beavató színházi Bánk bán a József Attila Színházban

bank_ban_jozsef_attilasz_kallai_toth_anett-3

Két fő veszély leselkedik a beavató színházi előadásra: az egyik, ha túlságosan „lazára veszi” a kiszemelt klasszikust, s teleszórja mai kiszólásokkal, cinkos aktualizálásokkal, megpróbál folyamatosan és mindenáron „összekacsintani” a nézőtéren ülő kamaszokkal. A másik veszély a „lecke felmondása”…

Halász Tamás: Életre-halálra

Timothy and the Things: Schrödingerre várva / Trafó

48-min

Látjuk-e egymást, tanúi vagyunk-e egymásnak, jól látjuk-e, amit látunk, egyáltalán, mi az a jól látás? A Schrödingerre várvában alakváltó figurák, váratlanul elkanyarodó, megváltozó helyzetek sorakoznak előttünk.

Artner Sisso: Határvadászat és szecesszió

Desiré Fesztivál 2016

desire_tyuk_molnar_edvard

Kedvenc, kíméletlen balkáni kulturális randevúnkon idén is akadt bőven poszt-dramatikus színház, poszt-jugoszláv avantgárd, társadalom- és színházelméleti elő-szeminárium, multikulturális káromkodás és burek a fesztiválkocsmában, halászlé és tó Palicson. A Desiré fesztivál, az egyik legfontosabb nemzetközi regionális kortárs színházi szemle Szabadkán, idén a határokkal foglalkozott. Borderline alcímmel hirdették.

Urbán Balázs: Pipa, nem pipa

Cájtsükk, avagy a bizonytalanok – k2 Színház - Átrium-Film Színház

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előadás az önnön létére való rákérdezés álnaiv és többszörösen idézőjelbe tett gesztusával indul (…), de a játék során a kérdés minden irónia és önirónia ellenére is fokozatosan komollyá válik.

Rényi András: Versenymű testhangszerekre, érintésre, hangadásra és elnémulásra

Molnár Csaba: Az Ökör / Trafó

molnar_csaba_okor_michal_hancovski-4

Az ökör dramaturgiailag nincs kész, és a kritikus fintorgás itt be is fejezhetné. Van azonban valami más a darabban, ami előhozza a kritikusból az elemzőt.

Új e-dráma: Egressy Zoltán: Édes életek

„Evezz, evezz az élet tengerén…” - Lőkös Ildikó előszavával

egressy_zoltan

Senki sem az, mint akinek az első megjelenésekor látszik, de nem is olyan ördögi, hogy nagyszabású hőssé válhatna. A hétköznapjaink pitiáner képviselői ők – s így lesz Bittner rozoga hajója több, mint egy balatoni ingatag jármű.

Artner Sisso: Árnyékvilág körüli utazás

Michael Ende: Ofélia árnyszínháza – Radnóti Miklós Színház (r. Csató Kata)

ofelia_arnyszinhaza_radnoti_karpati_ivan-1

A díszletben visszatükröződik a színház nézőtere, fraktálszerű hatása van, akár csak a szövegnek. Minden ismétlődik, de valahogy magasabb szinten válik érthetővé.

Török Ákos: Szereptévesztések, avagy esztétikai zsörtölődés három képben

4 in 1 kritika: Sopron, Szeged, Kecskemét, Székesfehérvár – vidéki táncegyüttesek vendégjátékai

almos_legendaja_torma_sandor-1

Mi van akkor, ha egy táncelőadás saját magát érti félre vagy a nézőit vezeti vakvágányra? Ha olyat ígér, amit aztán nem teljesít, vagy olyat mutat, ami leveti magáról a darab mondanivalóját.

Néder Panni: Miszter Guru

Tomer Heymann: Mr. Gaga / táncfilm

mr_gaga

Mielőtt szétcincálnám a rendezőt, gyorsan leszögezem: Ohad Naharin élete és munkássága rendkívül érdekes, a Mr. Gaga pedig becsületesen vázolja fel a világsikerig vezető utat.

Antal Klaudia: Játék tét nélkül

Terminal Workhouse: Bábelna – Keleti nyitás / Átrium Film-Színház

babelna_foto_rickzsofiadsc_0452-masolat

Minden elhangzott szó egyszerűen visszafordítható társadalmi valóságunk politikai diskurzusába – anélkül, hogy bármit is megkérdőjelezne.

Megjelent a decemberi szám!

Kapható az újságárusoknál

Decemberi Színház lap. Már kapható. DECEMBERI szám. Fő téma: az ÖTVENHATOS előadások, állami rendezvények. Próza, tánc, dokudráma, musical, kritikatörténet – Nemzeti, Katona, Örkény, Panodráma, Székesfehérvár, Operettszinház. MAGÁCS László interjú. Kritika: Forte, Katona, Radnóti, Vig, Budapest Bábszinház, Szeged, Eger, Szentgyörgy, Marosvásárhely. November 30-án délután már kapható az Írók Boltjában és a jobb színházakban. Pénteken a Lapkernél.…

A Színház.NET-en az októberi szám!

Október. Újra.

Október. A kihagyás utáni első szám a neten. Régi-új dizájn. Színikritikusok díja, évadportrék, fesztiválok.